2024. április 30.
Megnőtt a nyírségi csillagvirág állomány

Megnőtt a nyírségi csillagvirág állomány

Csillagvirág számlálásra hívta a természet szerelmeseit Nyíregyházán az E-misszó Egyesület.

 

A nyírségi város parkerdejében megtalálható egy különleges tavaszhírnök, a ligeti csillagvirág. A növény a Nyírség egy igen ritka védett faja. A hegy-, dombvidékeken viszonylag gyakori, az Alföldön viszont csak elvétve található meg, termőhelyei Szabolcsban kizárólag az olyan ősi eredetű tölgyerdők, mint a nyíregyházi Sóstói-erdő is. A ligeti csillagvirág a jácintfélék családjába tartozik, évelő, hagymás növényfaj.

 

Virágzása csupán egy-két hétig tart, ami március-áprilisra esik. Beporzását főként a korán ébredő vadméhek és pillangók végzik, magjainak terjesztésében a hangyák vállalnak szerepet. Nyíregyháza határában a ligeti csillagvirág száma évről-évre gyarapszik. A szakemberek szerint 2003-ban még alig 200 tövet találtak, tavaly azonban már 13 ezerre nőtt a csillagvirág állomány.

 

(forrás: https://www.nyiregyhaza.hu/locsolkodas-utan-csillagviragot-szamoltak-2018-04-02)

 

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.