2024. április 28.
Ukrán állampolgárok döntik el a választást Kelet-Magyarországon?

Ukrán állampolgárok döntik el a választást Kelet-Magyarországon?

Az egyetlen munkalehetőség szinte csak a közmunka a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnamény körzetében. Bár több száz millió forintos uniós forrás érkezett az elmúlt években ide is gazdaságfejlesztésre, a helyiek ebből szinte semmit nem éreznek. A közmunkaprogramból nincs kitörés. Az egészségügy helyzete kétségbeejtő, az elvándorlás pedig történelmi léptékű a térségben.

A Vásárosnamény központi választókerület Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókerülete. A megyében hat választókerület van, melyből a vásárosnaményiben található a legtöbb, mintegy 88 település. Az ország legkeletibb megyéjében Tilki Atilla kormánypárti képviselő a szavazatok 52, 94 százalékával újrázott 2014-ben, a második helyen Adorján Béla a Jobbik jelöltje végzett 26,38 százalékkal, megelőzve ezzel a baloldali összefogás jelöltjét, Baka Istvánt, aki 15.87 százalékot kapott. A Fidesz-KDP idén is Tilki Atillát indítja a választáson, aki immáron negyedszer indul a képviselői mandátumért. A Jobbik a párt megyei elnökét, Adorján Bélát méretteti meg, az MSZP- Párbeszéd pedig Bihari Miklóst indítja.

Egészségügy, munkanélküliség – ezek a legfontosabb problémák az ország keleti részén is, derül ki a Hír Tv Frontvonal című műsorából. A lakosság nagy része közmunkából él, az 54 ezer forintos fizetés pedig nem elég a megélhetésre. A közmunkások nem látják a kitörési lehetőséget, pedig az ide érkező gazdaságfejlesztésre szánt uniós százmilliók feladata a munkahelyteremtés lett volna. Az ukrán határ közelsége miatt sok család cigaretta csempészésből egészíti ki csekély jövedelmét. Egyre több kórházi osztályt zárnak be, az egészségügy helyzetének javulását pedig van, aki már csak a kormányváltástól reméli. Az itt élők úgy érzik magukra hagyta a vidékieket a kormány.

Történelmi léptékű a fiatalok és a középgeneráció elvándorlása a térségből – mondta Adorján Béla, a Jobbik képviselőjelöltje. A jobbikos politikus szerint az elmúlt nyolc év elvesztegetett idő a helyi lakosok számára, hiszen a korábban beígért értékteremtő munkahelyteremtésből szinte semmi sem valósult meg. A termelőszektor és az ipar nagy része megszűnt, hiába volt szocialista és fideszes képviselője is a területnek, a látszatberuházásokon kívül más nem történt.

Adorján Béla három éve rendszeresen javaslatot tesz a költségvetési bizottságnál a vásárosnaményi zöldség és gyümölcsfeldolgozó, az elkerülő út megépítésére, valamint a szennyvíztisztító telep felújítása és a mentőállomás újjáépítésére. Ezekre a javaslatokra Tilki Atilla folyamatosan nemmel szavaz, Adorján szerint ezért a választók előtt felelnie kellene a fideszes képviselőnek.

Megszüntetné a nyugdíjbizniszt az MSZP- Párbeszéd képviselőjelöltje. Bihari Miklós szerint bár sok kárpátaljai magyar egy ma is hatályos nyugdíjegyezmény miatt törvényesen kaphat nyugdíjat Magyarországon, de ez a megegyezés visszaélésekre ad lehetőséget. Az utóbbi időszakban ugyanis megszaporodott a településekre bejelentkezettek száma. Találtak például olyan házat, ahol papíron 200 fő él. Ezzel a helyi választások kimenetelét is befolyásolni lehet. A legégetőbb problémának Bihari is a munkanélküliséget tartja a térségben.

A Frontvonal című műsor teljes adása itt tekinthető meg:

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.