2024. április 30.
Hatalmas szülinapi tortát kap Nyíregyháza

Hatalmas szülinapi tortát kap Nyíregyháza

Ezen a hétvégén ünnepli Nyíregyháza újratelepítésének 265. évfordulóját. Május 18-án pénteken és 19-én szombaton egész napos programsorozattal várják a nyíregyháziakat. Idén is megsütik a város tortáját, megemlékeznek a városalapítókról és a koncertek sem maradhatnak el.

Péntek délelőtt 9-kor indulnak az események: ekkor Kovács Ferenc polgármester 11 emléklapot ad át a Települési Értéktárba felvett nemzeti kincsek értékgondnokainak. Ezután kihirdetik a „Rímekbe faragott értékek” című verspályázat eredményét. Délután 2-kor ünnepi közgyűlést tartanak, ahol Nyíregyháza városalapításától napjainkig tartó történelmét tekintik át, amit a Városalapítók szobrának megkoszorúzása követ 3 órakor.

Szombaton városnap-témájú családi vetélkedőnapot szerveznek, mely a szelektív hulladékgyűjtéshez is kapcsolódik. A Szelektív Szombat elnevezésű rendezvényen legjobban teljesítő családok üdülési utalványt, laptopot vagy kerékpár utalványt nyerhetnek.

A városnap hetének keretei között versenyt hirdetnek iskolák és óvodák között is, melynek fődíja egy 50 ezer forint értékű vásárlási utalvány, amit a nyertes iskola sportszerekre, a nyertes óvoda játékszerekre válthat be.

A Kossuth téren szombat délelőtt 9-kor kezdődnek majd az események. A felállított színpadon lesznek zumbások, táncosok, fellép az Alma és az Apacuka zenekar, lesz népzene és bábjáték is. A nap fénypontja pedig a fél négykor bemutatkozó város tortája lesz.

A torta egy ezerszeletes tejszínes-meggyes prószatorta lesz, amit 40 sipkays cukrásztanuló fog elkészíteni. A falatnyi sütemény kukoricadarából készül, közel 500 tojást, 18 kg meggylekvárt és 30 liter tejszínt használnak fel az elkészítéséhez. Az első szeletet a polgármester szeli majd ki.

16 órakor kezdődnek az esti koncertek, amit Opitz Barbi nyit meg, majd Korda György és Balázs Klári lép fel, 19 órától pedig Kasza Tibi áll majd a színpadon.

 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.