2024. április 26.
H1N1 fertőzés jelent meg hazánkban

H1N1 fertőzés jelent meg hazánkban

Újra felbukkant a H1N1 vírus, Sátoraljaújhelyen fertőződött meg vele egy férfi.

A H1N1, közismertebb nevén a madárinfluenza, 2009-2010-ben okozott világjárványt, akkor is megjelent hazánkban.

Az esetről az Észak-Magyarország című lap számolt be. Orosz János, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház központi intenzív osztályát vezető főorvos elmondta, a beteg súlyos állapotban került hozzájuk, légzési nehézségekkel, melyek fokozódtak. A tünetek megjelenése után tíz nappal került kórházba, állapota a terápia ellenére sem javult. A tünetek is típusosak voltak, végül a laborvizsgálatok is igazolták a H1N1 vírus jelenlétét.

Járványtól ezúttal nem kell tartani, ezúttal ugyanis az influenza B törzse okoz járványt az országban, nem ez.

Az főorvos hozzátette, a betegség súlyossága attól függ, mikor ismerik fel, milyen a beteg immunológiai állapota, és milyen szerveket támad meg a vírus. Az a legveszélyesebb, ha az alsó légutakat, a tüdőt támadja.

A sátoraljaújhelyi kórházban egyébként látogatási tilalom van, csak úgy, mint más intézményekben országszerte. H1N1-ből csak ez az egy ismert eset van, de az országban több mint negyven, más vírustörzzsel megfertőződött influenzás beteg is lélegeztetésre szorul.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.