2024. május 8.
Tizenkét külföldi kórus lép fel augusztusban Nyíregyházán

Tizenkét külföldi kórus lép fel augusztusban Nyíregyházán

Tizenkét külföldi kórus vesz részt augusztus 15. és 21. között megrendezésre kerülő 12. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzuson Nyíregyházán. A fellépők között lesz a négy visegrádi országok, argentin, japán, dél-afrikai, fülöp-szigeteki, orosz és holland kórusok is.

Szabó Dénes, a Cantemus Kórus Kossuth-díjas igazgató karnagya az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a rendezvény programjai lényegében megegyeznek a korábbi években megtartottakkal, az idei különlegesség a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) kórusainak közös koncertje lesz augusztus 19-én Nyíregyházán és Nyírbátorban.

A fesztivál augusztus 15-én a karvezetői mesterkurzus nyitó hangversenyével kezdődik, erre az eseményre Franciaországból, Japánból, Németországból, Svédországból és Törökországból érkeznek karnagyok. Másnap, augusztus 16-án délután a szokásos zsinagógai koncertet tartják meg. A kórusok este nyolc órakor lépnek először színpadra a fesztivál ünnepi nyitóhangversenyén, amelyen részt vesz az argentin San Juan Akadémiai Kórus, a kínai Dongha Egyetemi Kórus, a japán Fény Gyermekkar, az orosz Melodiya Gyermekkar, a holland Nieuw Amsterdams Gyermekkar, a dél-koreai Pilgrim Gyermekkar, a fülöp-szigeteki Hail Mary the Queen Gyermekkar, a Dél-Afrikai Köztársaságból érkezett Stellenbosch Egyetemi Kórus és a szintén kínai Lark Gyermekkar.

A hazai kórusok közül fellép a Kispesti Gyöngyvirág Gyermekkar, a péceli Rutafa Kórus és a felvidéki Voces Kamarakórus is, a vendéglátókat a Cantemus hét kórusa képviseli.

Augusztus 17-én és 18-én a közös és a verseny egyéni próbái zajlanak, majd pénteken a megyenapi ünnepségen és a vidéki fesztiválhelyszíneken adnak koncertet az összesen 750 énekessel érkező hazai és nemzetközi kórusok. Szombat este a program a Kossuth téri folklóresttel egészül ki, a vasárnap pedig teljes egészében a versenyeké lesz: délelőtt a minősítő versenyek zajlanak, délután pedig a V4-ek kórusai lépnek fel a Kodály-teremben, illetve Nyírbátorban.

A hétfő esti gálakoncerten az István a király című rockopera egyik részletét éneklik el közösen a kórusok és a nyíregyháziak, augusztus 21-én kedden pedig a karvezetői mesterkurzus záróhangversenyével fejeződik be a Cantemus-fesztivál.

 

Forrás: MTI

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.