2024. május 5.
Szívesen tanulnának a fiatalok Nyíregyházán

Szívesen tanulnának a fiatalok Nyíregyházán

Megmutatjuk, melyik képzések a legnépszerűbbek.

A 2018-as általános felvételi eljárás keretében 3232 jelentkező 5438 jelentkezést nyújtott be a Nyíregyházi Egyetemre. Ez azt jelenti, hogy a jelentkezők jellemzően több szakot is megjelölnek az egyetemen, feltétlenül itt képzelik el felsőfokú tanulmányaikat.

A jelentkezők száma az előző évihez képest abszolút értékben 5%-kal csökkent, hozzá kell azonban tenni, hogy az egyetem ebben az évben kizárólag a piacorientált, keresett képzéseket hirdette meg. Csak olyan területeket jelölt meg, melyeken a képzés a korábbi évek tapasztalata alapján nagy eséllyel elindítható. Így az 5%-os csökkenés pontosan aránylik az idei évben meghirdetett képzések számához.

2018-ban emelkedést mutat a felsőoktatási szakképzésekre történő jelentkezések száma, az alapképzés körülbelül megfelel a tavalyi számnak úgy, hogy ezen a területen hirdettünk kevesebb képzést. 2018-ban kissé csökkent az osztatlan és tanári mesterképzésre jelentkezők száma.

A legnépszerűbb szak továbbra is a pedagógusképzésen belül az óvodapedagógus alapképzési szak, itt az előző évhez képest emelkedés tapasztalható a jelentkezésben: 262 fő jelölte meg első helyen a Nyíregyházi Egyetemet. A tanító szak jelentkezési száma (129 fő) pontosan megegyeznek a tavalyival.

Emelkedés volt tapasztalható továbbá a gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak jelentkezési számaiban, az idén 156-an jelölték meg első helyen a Nyíregyházi Egyetemet.

Továbbra is népszerűek a programtervező informatikus és a sportszervező alapképzési szakok. Az idei évben ugrásszerű emelkedést mutatnak a mérnöki terület jelentkezési számai: mintegy 40%-kal nőtt a gépészmérnöki alapképzési szakra és a mezőgazdasági mérnöki szakra történt jelentkezések száma, de nagyon pozitív változást mutat a közlekedésmérnöki és járműmérnöki, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki létszám. Összességében 30%-kal nagyobb a műszaki és mezőgazdasági mérnöki alapszakok iránti érdeklődés.

Az idei év újításai beváltották a hozzájuk fűződött reményeket: az ún. kis szakként megjelölt szlavisztika - ukrán alapképzési szakra 23 első helyes jelentkezés érkezett. A tanárképzés legnépszerűbb területe ebben az évben az újonnan akkreditált közgazdásztanár szak lett, de nagy számú jelentkezés érkezett az angol, testnevelés, történelem szakokra is.

(forrás: http://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2018/04/iden-is-tobb-ezer-diak-valasztotta-nyiregyhazat)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.