2024. május 18.
Legyenek a kismamák igényei a középpontban!

Legyenek a kismamák igényei a középpontban!

A kórházi protokollok felett eljárt az idő. Nyíregyházán van megoldás.

 

A NŐK… belőlük indul minden élet – ők azok, akik összetartják a családot, általuk gyarapszik az ország, ők nevelik bölcsődékben, óvodákban gyermekeinket – ápolnak és virrasztanak, betegágyunk mellet, születnek kezeik között gyermekeink. A nők szerepének nagysága vitathatatlan.

 

A lelki törés miatt csökken a gyermekvállalási hajlandóság

A Mindent a Nőkért Alapítvány célkitűzései a nők jogainak védelméről, minden életkoruknak megfelelő egészségfejlesztéséről és pszichés támogatásáról szólnak.

Sajnos ma Magyarországon a legégetőbb probléma a nők körében a várandósság és szülés körül kialakult elégedetlenség és a szülészeti történések miatt kialakult lelki törések okán gyermekvállalási hajlandóság csökkenése.

Soha nem szeretnék többet szülni , bár szeretem a gyermekem, de azóta nem vagyok önmagam a negatív abúzusok miatt. Ilyen és még ettől is megdöbbentőbb mondatokat lehet olvasni a kismamafórumokon. Az anyukák elrettentő részletességgel számolnak be arról, milyen kálváriákat éltek meg a szülés közben és után. A legtöbbször azt írják le, hogy az ápolók, szülésznők le vannak terhelve, és éppen senki sincs, aki segítene rajtuk a legnehezebb percekben, mások meg arról beszélnek, hogy nincs, aki felvilágosítsa őket, mi a teendőjük az első napokban.

Talán kevesen tudják, hogy Magyarországon kórházi protokoll szabályozza a szülészetek munkáját. Csakhogy a legtöbb protokoll felett már eljárt az idő.

 

A kismamák igényei szerint!

– Elég volt abból, hogy sablon szerint működik a szülés, nincs fejlődés és fejlesztés a szülészeteken – ezt már Incze Tímea hangsúlyozza. A diplomás szülésznő a Minden Nőkért Alapítvány tagja. Ez a civil szervezet azt a célt tűzte ki, hogy oktatással, szemléletváltással javítja a nők, a csecsemők és gyerekek életminőségét itthon és határokon túl is.

Az alapítványt 2017-ben alapította, Dr. Finna Péter, a FINNAMED Magánklinika orvos igazgatója, aki minden igényt kielégítő magas szakmai színvonalú három szülőszobával, magasan felszerelt szülészeti műtővel és újszülött részleggel alakított magánszülészeti ellátó központot.

Az orvosigazgató a saját családjában végigkísért születések és párja révén került kapcsolatba a szülészet csodálatos világával. Ezért is alapította meg az alapítványt, hogy ezen keresztül segíthessen. A közel egyéves alapítvány „fiatal kora” ellenére komoly célokat tűzött ki maga elé. Felvették a kapcsolatot a nagy múltú International Confederation of Midwives-szal (a Szülésznők Nemzetközi Szervezetével). Egyrészt szeretnék, ha a szülésznők, szakdolgozók folyamatos képzéseken vennének részt, kialakulna a szakmán belül egyfajta egyénközpontú szemléletváltás és a szakdolgozók kompetenciái szerinti működés és megbecsülés. A Mindent a Nőkért Alapítvány szerint az sem lenne baj, ha a döntéshozók is megértenék a célkitűzéseiket és akár jogszabályok szintjén is segítenék az erőfeszítéseiket.

– Nem megengedhető, hogy a kismamákon akaratuktól függetlenül végezzenek beavatkozásokat és a megkérdezésük nélkül döntsenek róluk és gyermekükről. Ezért is vettük fel a kapcsolatot, az International Confederation of Midwives-szal. Nagy szerencsénk, hogy 2016-ban az egyik tagunk, Szilágyi Enikő megnyert egy nemzetközi pályázatot így Dániában tanulhatta meg az új szakmai irányelveket egy ICM által szervezett vezetői továbbképzésen. Fura dolog, de korábban a 119 országot tömörítő ICM-ben Magyarország még csak nem is képviseltette magát.

 

2017-ben a világkongresszuson

2017-ben Szilágyi Enikőt, mint fiatal kelet-európai vezetőt és Incze Tímeát delegáltként hívták meg Torontóba, a szülésznők legnagyobb világkongresszusára. – Ez nagy elismerés a világ szülésznői szervezetétől – meséli Szilágyi Enikő, akinek a küldetése lett, hogy Magyarország is csatlakozzon ehhez a magasan elismert szakmai szervezethez.

– 2017-ben tétlenkedésre nem volt lehetőség. Már a hazatérés után két hónappal később országos konferenciát sikerült lebonyolítani a Mindent A Nőkért Alapítványnak. A tudományos értekezés célja volt, hogy szakmai berkeken belül megismertessük a célkitűzéseinket. Nagyon hasznos volt az I. Konferencia a Várandósgondozásért és Természetes Szülésért. A szakma legnagyobbjai képviseltették magukat – közülük kiemelve nagy tanítónkat, dr. prof. Papp Zoltánt, akinek tankönyveiből tanulnak az orvosaink, szülésznőink. Jelen volt, sőt legnagyobb segítőként és támogatóként állt mögénk példaképünk, Dr. Pap Károly, aki a Magyar Nőorvos Társaság Titkára és az SZSZBMK és Egyetemi Oktatókórház osztályvezető Főorvosa. Sajnos Magyarországon nem volt olyan egyesület, amelyek a szülésznők érdekeit, elveit képviselnék, támogatnánk. Így megmagyarázható az is, hogy nem volt esély arra sem eddig, hogy csatlakozzunk az ICM-hez. A konferencia zárásaként legsürgetőbb feladatunkul tűztük ki a Magyar Szülésznők Egyesületének megalapítását.

A 2017. október 23-i alapítóülésen erre sor került.

Incze Tímea azt mondja, 2018-ban sűrű programjuk lesz:

–Fontosnak tartjuk a fiatalok egészség nevelését, hitvallásunk a megelőzés. Modernkori, érthető, lényegre törő, újszerű szexuális felvilágosító programot dolgoztunk ki. Az év első felében felkeressük a megye 26 középiskoláját, és a 9- 10. osztályos tanulókat szexuális és párkapcsolati tanácsokkal látunk el.

Május 5. a Nemzetközi Bábanap. A szívügyünk a hivatásunk, a szülésznői szakma méltó helyére emelése. A Magyar Szülésznői Egyesület munkáját segítve szervezünk egy felvonulást, és támogatjuk az egyesület ICM-hez történő csatlakozását.

Idén is megrendezzük, a tavalyi nagysikerű konferenciánk folytatását, ahová segítünk minél több szakmabelinek a részvételében. 4 napos intenzív tovább képzést tervezünk, ahol minél inkább olyan témákban tanulhatunk, amelyekről a kórházakban és iskolákban nem esik szó.

(forrás: http://szabolcsihir.hu/helyben-jaro/2018/04/mindent-a-nokert)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.