2024. május 5.
Hét vádlottat ítéltek el csalás miatt

Hét vádlottat ítéltek el csalás miatt

Még jogász is volt a csapatban.

 

A Nyíregyházi Törvényszék április 19-én üzletszerűen, folytatólagosan és bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette miatt indult eljárásban hozott ítéletet hét vádlottal szemben. A bíróság – egy kivételével – valamennyi vádlottal szemben fegyházbüntetést szabott ki - közölte Sterné dr. Deák Andrea sajtószóvivő-helyettes.

I., III. és IV. rendű vádlottat 3 év 6 hónap, II. rendű vádlottat 4 év 6 hónap, V. rendű vádlottat 2 év, VI. rendű vádlottat pedig 2 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, és minden vádlottat eltiltott a közügyek gyakorlásától.

Ezenkívül II. rendű vádlottal szemben 9 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a törvényszék, VI. rendű vádlottat pedig 3 évre eltiltotta a jogász végzettséghez fűződő foglalkozástól. VII. rendű vádlottat bűnpártolás vétsége miatt 1 évre próbára bocsátotta. Kötelezte a bíróság a vádlottakat a több, mint 600 sértetteknek okozott mintegy 800 millió forint kár megtérítésére is.

A megállapított tényállás szerint I., II. és III. rendű vádlottak 2003-ban létrehoztak egy közös vállalkozást. Először élelmiszer-kereskedelmi tevékenységet akartak folytatni, majd felfigyeltek az ingatlanbefektetésben rejlő lehetőségekre.

Ennek érdekében országos szinten működő irodahálózatot hoztak létre azzal a céllal, hogy a befektetők pénzét összegyűjtik, és saját céljaikra fordítják. V. rendű vádlott az alapító tagok beszervezésével foglalkozott, VI. rendű vádlott pedig a működés jogi hátterét biztosította. A hálózat beindítását hatalmas reklámkampánnyal, óriásplakátokkal és újsághirdetésekkel is kiegészítették. Tevékenységük során I., II. és III. rendű vádlottak álnevet használtak.

A 3, 6, 12 hónapra meghirdetett magas hozam reményében több, mint 600 sértett kívánta pénzét befektetni a vádlottak által működtetett szövetkezetben, s e célból 50 ezertől 20 millió forintig terjedő összegeket fizetettek be a cég bankszámlájára.

A gyanúsítottak az elkövetett csalásokból származó pénz eredetének leplezésére azt a módszert dolgozták ki, hogy a sértettek által befizetett összegeket különböző bankszámlákra utalták át.

A bíróság a büntetés meghatározásánál figyelemmel volt a jelentős időmúlásra, ugyanis ebben az ügyben korábban már született ítélet, de az eljárást hatályon kívül helyezés folytán meg kellett ismételni.

Az ítélet nem jogerős.

(forrás: http://szabolcsihir.hu/bun/2018/04/cegvezetoket-iteltek-el-nyiregyhazan)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.