2024. május 18.
Fiktív lakcímek, szavazófülkébe kísért lakosok – a Fidesz mindent bevet

Fiktív lakcímek, szavazófülkébe kísért lakosok – a Fidesz mindent bevet

Reggel óta százával érkeznek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókerületébe Ukrajnából a kettős állampolgárággal rendelkezők szavazni. Az életvitelszerűen nem ott élő, kettős állampolgárok mellett azonban a fiktív lakcímmel rendelkezők miatt is választási csalás gyanúja merül fel a kerületben. Eddig három településről jeleztek csalást a szavazóköri delegáltak.

Tarpán a szavazatszámláló bizottság egyik tagja jelezte, hogy három alkalommal fordult elő, hogy egy személy bekísért valakit a szavazófülkébe, és közölte vele, hogy a szavazólapokon a 3-as és a 13-as mellé tegye az x-et. Vagyis egyéniben a fideszes Tilki Attila, listán pedig a Fidesz mellé.

Kispaládon is furcsaságról számoltak be a delegáltak. A keleti határ mentén fekvő alig 1000 fős településen 12 óráig körülbelül 200-an szavaztak, de a helyieket jól ismerő szavazatszámlálók szerint ebből alig 60 személy lakik ténylegesen a településen.

Beregsurányból hasonló információk érkeztek, ott azok közül, akik eddig az urnához járultak, alig 40 százalék él életvitelszerűen a településen. A szavazatszámláló bizottság helyi tagja jelezte, hogy teljesen ismeretlen emberek érkeztek szavazni. Volt olyan lakcím is, ahonnan 40-en voksoltak.

Kispalád és Beregsurány is érintett abban a választási visszaélésben, melyet a körzet jobbikos országgyűlési képviselő-jelöltje, Adroján Béla robbantott ki néhány héttel ezelőtt. Adorján szerint a körzetben körülbelül 10 ezer fiktív lakcímbejelentés lehet. A jobbik politikusa választási csalás gyanúja miatt feljelentést tesz a választási bizottságnál.

A  megyénkben előfordult csalás gyanús esetekről itt és itt olvashat. 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.