2024. április 20.
Hazaárulóvá vált egy ágyú 1848-ban!

Hazaárulóvá vált egy ágyú 1848-ban!

Elvégre egy gróf nem hazudik, pláne nem hagy hátra felszerelést!

Görgei Artúr a magyar történelem legnagyobb hadvezéreinek egyike. Emlékirataiban kendőzetlen őszinteséggel tárja fel a szabadságharc dicső pillanatai mellett annak árnyoldalait is. Az alábbi történet egy kevésbé köztudott epizódja a háborúnak, ami egy nagyon is jól ismert jelenségre világít rá. Akár úgy is mondhatnánk, régen sem volt minden jobb. 

„Ismeretes az eddigiekből, hogy gróf Guyon ezredest a február 2-ról 3-ra virradó éjszaka Iglón a Schlik-féle hadtest egyik oszlopa meglepte, és ez alkalommal egy ágyúját is elvették a támadók. Ez az ágyú, melynek csata közbeni elvesztését gróf Guyon ezredes mindeddig állhatatosan tagadta, véletlenül itt volt az ellenségtől elvett három ágyú közt. Guyon az ágyú hiányát mindeddig elmésen azzal magyarázta, hogy a löveg az éjszakai rajtaütés okozta általános zavarban az Iglót környező erdőkbe talált menekülni, és ott eltévedt; és mivel Guyon gróf közismert igazmondása iránti tiszteletből ezt a magyarázatot annak ellenére el kellett fogadni, hogy az ágyú az ellenség birtokába került; most tehát a szerencsésen megkerült ágyú ellen kellett sötét gyanúnak támadnia, hogy ez önként, hazaáruló szándékból megugrott a Guyon-hadosztálytól és átszökött az egy hét múlva Kassáról Tornán és Tornalján keresztül meghátráló Schlik-féle hadtesthez!

Ez a fordulat talán ízetlennek látszik, de hát ahány ház, annyi szokás! Hazámban az a szokás, hogy a legtermészetesebb kellemetlen eseményeket furcsán misztikus, a nemzeti hiúságot legyező módon valamilyen hazaárulási szándékkal magyarázzák.”

(Somogyi Győző illusztrációját a Budai honvédek honlapjáról kölcsönöztük)

Megosztás