2024. április 18.
Pilótanélküli repülő taxit mutattak be

Pilótanélküli repülő taxit mutattak be

Az új-zélandi kalandot még a zöldek is szeretni fogják, mert elektromos is.

Új-Zéland légterében egy repülő elektromos autó kezdett körözni, mely képes a függőleges le és felszállásra, megnyitva ezzel a sci-fi korszakot az eddig csak sajátos élővilágáról és a Gyűrűk uráról ismert szigetcsoporton.

A Google egyik társalapítója, Larry Page által is támogatott Kitty Hawk repülőautó társaság még 2017 áprilisában kiadta az első felvételt a prototípusról, néhány napja, március 12-én pedig már a levegőben is meg lehetett csodálni az új repülő taxit.


100 kilométeres hatótávja van

Ami eddig biztos: A keresztségben a Cora nevet kapta és a zöldek imádni fogják, mivel teljesen elektronikus. Rövid, városok közti utakra lesz alkalmas, 100 kilométeres hatótávval rendelkezik, a maximális sebessége 150 km/h. Nincs szüksége kifutópályára, mivel a helikopterekhez hasonlóan függőlegesen képes fel és leszállni, továbbá önvezető, tehát nem kell hozzá pilóta – összegzi a Futurism.

A Kitty Hawk sajtóközleményéből az is kiderül, hogy már tárgyalnak az új-zélandi kormánnyal a repülőtaxi piaci megjelenéséről. Az előzetes tervek szerint a szigetcsoport városai között akár három éven belül is már egy repülőtaxi-flotta szállíthatja a vállalkozó kedvű utasokat.

Azért az Ubernek is lesz néhány szava a történethez

Persze nem a Kitty Hawk az egyetlen repüléssel kacérkodó cég, 2016-óta tudunk az Uber hasonló tervéről is. Az Uber repülőalkalmatossága sokban hasonlít egyébként Corára, ám az amerikai cégnek nehezebb lesz beverekednie magát a piacra, elsősorban az USA merev, repülést szabályozó szövetségi törvényeinek köszönhetően és az engedélyekhez vezető helyi bürokratikus akadálypálya sem irigylésre méltó.

Eddig tartott a hurráoptimista rész, mivel abba is érdemes belegondolni, hogy a közlekedési balesetek is másképpen néznének ki egy ilyen jövőben és rendre azzal végződnének, hogy röpképességüket vesztett kéttonnás fémdarabok kezdenek a fejünkre potyogni. Lássuk be, ez azért némiképp elbizonytalanítóan hathat a legtöbb piaci szereplőre.

Megosztás