2024. április 19.
Megnyílt az út a visszapattanó iPhone előtt

Megnyílt az út a visszapattanó iPhone előtt

A 3D-s nyomtatásban elért legújabb áttörés egy új korszakot hozhat az elektronikai szerkezetek gyártásában és a vegyi anyagok megalkotásában is.

Ezzel a technológiával általában olvasztott műanyagból, egy lézer segítségével, rétegről rétegre építik fel a tervezett szilárd formákat. A Berkeley Nemzeti Kutatóintézet munkatársai azonban egy olyan új módszert fejlesztettek ki egy hagyományos 3D-s nyomtató átalakításával, ami alapjaiban változtathatja meg a háromdimenziós nyomtatást. Folyékony anyagokat kezdtek nyomtatni, melyeket más hasonló halmazállapotú anyagokba fecskendeztek bele. Az eredmény lenyűgöző lett: sikerült így egy csövet létrehozniuk egy másik folyékony anyagban. A 3D-s vízcsövek átmérője legfeljebb 1 milliméter, és több méter hosszú, spirális formákban jöttek létre.

 

A vízbű veszi ki a nanorészecskét

A készülék egy sima 3D-s nyomtató, amiben az olvasztott műanyagot kibocsátó fejet lecserélték egy injekciós tűhöz hasonló, folyadék adagolására is alkalmas végződésre. A két folyadék, amit alapanyagnak használtak, víz és szilikonos olaj voltak. Mindkettőn kisebb módosításokat végeztek, majd beletöltötték őket a nyomtatóba. A vízbe arany nanorészecskéket raktak, a szilikonos olajba pedig olyan molekulákat, melyek a fémekhez “vonzódnak”. Mikor a vizet belefecskendezték a szilikonos olajba, az arany nanorészecskék az olajba épített molekulákkal együtt egy rugalmas réteget hoztak létre a víz körül. Ez a réteg meggátolta, hogy a víz cseppekre bomoljon és elveszítse jellegzetes formáját.

 

Ha elkészül, forradalmasítja a telefongyártást

Bár a módszer még sok évre van a tökéletestől, a kutatók bíznak abban, hogy az új nyomtatási technológia segíthet bonyolult vegyi képletek előállításában. Ami a high-tech készülékeket illeti, a rugalmas felület a telefongyártásnál is komoly mérföldkőnek számíthat és idővel az okostelefonoknál használt anyagokba is bekerülhet, így például egy iPhone a leejtés után nem törne szét, hanem a remények szerint “visszapattanna” a gazdájához.

(via Motherboard)

Megosztás