2024. április 16.
Így kerülhetjük el, hogy egy őszi bringázás gyógykezeléssel végződjön

Így kerülhetjük el, hogy egy őszi bringázás gyógykezeléssel végződjön

A balesetek megelőzésében a KRESZ betartása, és a körültekintő közlekedés a legfontosabb, de a baleset nélkül is könnyedén sérülhetünk, pedig egy kis odafigyeléssel és sok bemelegítéssel sok problémát megelőzhetnénk.

„A Balaton kerülő túrák elterjedtté válása miatt gyakoriak a túlterheléses térdfájdalmak is. A hosszabb túrák miatt ősszel 20-30%-al megnő a túlterheléses térdfájdalommal jelentkezők száma Fürdőgyógyászati centrumunkban” – meséli Molnár Ágnes, a SmileyMed vezetője, aki szerint a túlerőltetéses térdfájdalmaknak számos oka lehet. A fájdalom jelentkezhet a térd elülső, hátsó, belső, és külső részén is. A túlerőltetést arról ismerhetjük fel, hogy a fájdalom jelentkezését nem előzte meg semmilyen sérülés.

 

Mit tehetünk? A legfontosabb aranyszabály, hogy a fájdalom jelentkezésekor rögtön tartsunk egy-két nap pihenőt és gondoljuk végig a következőket:

 

·         Változtattunk-e a biciklin valamit a túra előtt? Pl. pedál hajtókar cseréje.

·         Megfelelően van-e beállítva a nyereg és a pedál egymáshoz képest? Jó dőlésben van-e a nyereg?

·         Ha klipszes a biciklink, állítottunk-e rajtuk valamit indulás előtt? Nem kopottak-e a stoplik a cipőnkön?

·         Előkészítettük-e a túrát felkészítő edzéssel, vagy hirtelen vállaltunk túl sokat? Volt-e olyan régi sérülésünk, amit nem kezeltünk még ki?

 

A nyereg és pedál beállítása akkor megfelelő, ha 100-110o között nyújtjuk ki a lábat tekerés közben, és a nyergen ülve nem tudjuk letenni a lábainkat. A stoplik kopása belső vagy külső térdfájdalmat eredményez – a tekerés közben elforduló láb miatt – aszerint, hogy kifelé vagy befelé fordul el a lábszár. Helyes beállításukhoz üljünk le egy asztal szélére lelógó lábakkal. Ugyanilyen helyzetben kell lennie a lábaknak a pedálon is.

 

Ha elhanyagoltuk a felkészítő edzést, esténként nyújtsuk meg az izmainkat, és masszírozzuk át a lábakat bemelegítő kenőccsel. Ha fájdalmas pontokat találunk, tartsuk nyomva őket addig, amíg a fájdalom enyhül. Koncentráljunk a masszírozással a comb, és a térd külső oldalára és a vádli izmaidra. Indulás előtt melegítsük be izmainkat néhány egyszerű gyakorlattal. Próbáljuk meg a lendület ellenére a sebességünket 20 km/óra alatt tartani, mert efelett bekapcsolnak a törzs izmai is, és derékfájdalom lehet a „jutalmunk”. Lassabban emeljük a napi adagodat, és hagyjuk ki a nagyobb emelkedőket.

               

Ha fentiektől sem múlt el a térdfájdalom, keressünk fel minél hamarabb egy szakembert – szakorvost vagy gyógytornászt – mivel a háttérben lévő folyamatokat tisztázni kell (nincs-e olyan sérülés, amit nem vettünk észre). Az idő múlásával az aszimmetrikus izomműködésből adódó panaszok rögzülhetnek, és kopásos folyamatokat indíthatnak el az ízületekben.

Megosztás

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

Hello Sport

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

  • 2024.03.19

30. alkalommal rendezték meg a Dockyard Havas Szezonzárót az ausztriai Kreischbergen. A jubileum és március 15. apropóján egy közös ünnepi lecsúszást is tartottak, amin több száz magyar csúszott le együtt az emlékező menetben.