2024. április 16.
Vigyázzon, sokba kerülhet, ha a méhekre veszélyes anyaggal permetez!

Vigyázzon, sokba kerülhet, ha a méhekre veszélyes anyaggal permetez!

A Nébih a méhek védelmében kiemelten ellenőrzi a növényvédelmi szerek használatát. A bírság 15 ezer forinttól 150 millió forintig terjedhet.

A házi méhek és a vadon élő beporzók védelmében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavasszal országszerte kiemelten ellenőrzi a növénytermesztők növényvédelmi tevékenységét, különösen a méhmérgezések szempontjából kockázatosnak ítélt gyümölcsösökben - tette közzé a hivatal a honlapján.

A haszonnövények védelmében kijuttatott rovarölő szer helytelen felhasználás esetén akár méhmérgezést is előidézhet, ami komoly kárt okozhat a méhészeknek, másrészt súlyos kártérítési felelősséggel terheli a gondatlan gazdálkodót - figyelmeztet a Nébih.

A megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői az ellenőrzések során a növényvédőszer-maradék analitikai vizsgálata céljából mintákat vesznek, illetve növényvédelmi technológiai ellenőrzéseket végeznek. Az ellenőrzésekre az ország több mint 200 pontján számíthatnak a gazdálkodók – írta az MTI.

Amennyiben az ellenőrzések nyomán a hatóságok jogsértést tárnak fel, növényvédelmi bírság szabható ki, amelynek összege - a jogsértés természetétől és súlyosságától függően - 15 ezer forinttól 150 millió forintig terjedhet - hívja fel a figyelmet a hivatal.

A hvg.hu cikke szerint mindössze négy ország szavazott a méheket ölő szerek használatának betiltása ellen, köztük Magyarország, az EU mégis betiltotta ezeket. A betiltott három szer: a Bayer-féle imidakloprid és klotianidin, valamint a Syngenta fejlesztette tiametoxám.

2013-ban az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) javaslatára az Európai Unió már részlegesen betiltotta a három szert, ezt most kiterjesztették minden szabadföldi felhasználásra, vagyis ezentúl kizárólag állandó üvegházakban lehet ezeket alkalmazni.

A Greenpeace Magyarország felhívta a figyelmet, hogy méhek és beporzók nélkül a terményeink mintegy egyharmadát vagy kézzel kellene beporozni, vagy jelentősen csökkenne a terméshozam. Ez különösen az alma, az eper, a paradicsom és a mandula termesztését érintené drámaian, amely - többek között - ezek drágulásához is vezetne.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.