2019. június 18.
Nemsokára újra Kulturális Filmek Fesztiválja

Nemsokára újra Kulturális Filmek Fesztiválja

Az augusztus 23. és 26. között rendezett IV. Kulturális filmek Fesztiváljára Június 22-ig várják a versenyfilmeket. Az esemény helyszíne a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcseke.

A helyi magyar kultúrát bemutató versenyfilmeket Magyarországon vagy a Kárpát-medence magyarok lakta területein kell forgatni, a kiírás részleteit a tudositok.hu oldalon olvashatják el az érdeklődők. A zsűri elnöke Kerényi Imre Jászai- és Kossuth díjas rendező, tagja Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező, Balogh Ákos Gergely médiaszakértő és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője. A helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében témában elkészített videók hossza maximum 330 másodperc legyen.

A kis közösségek fontosságát emelte ki Kerényi Imre a fesztivált beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. A zsűri elnöke úgy vélekedett, hogy ennek jó példája a szatmárcsekei kezdeményezés is, s az ilyeneken múlik Magyarország jövője.

Szatmárcseke egyenlő a Himnusszal és Kölcsey Ferenccel - mutatott rá Szatmárcseke polgármestere. Csoma Zoltán hozzátette: az a kapocs, ami a Kárpát-medencei magyarságot a leginkább összeköti, az tőlük sarjad, ezért úgy gondolják, hogy Kölcsey síremlékének nemzeti zarándokhellyé kellene válnia. A népi hagyományok ápolásának jelentőségét hangsúlyozva elmondta, hogy a filmfesztivál előtt rendezik meg a 20. szilvalekvárfőző versenyt.

A Kulturális Filmek Fesztiválja célja, hogy aktuális kérdésekre koncentrálva, jó gyakorlatokon keresztüli ismeretadással hozzájáruljon a kistelepülések kulturális életének, a táji értékeknek és a kulturális hagyományoknak a megőrzéséhez, elősegítse a vidéki emberek életminőségének emelését, a helyi identitás erősítését, a gazdasági, társadalmi és kulturális felemelkedést Magyarországon és a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a IV. Kulturális Filmek Fesztiválja fődíjasát 800 ezer forinttal jutalmazza, a második helyezett 300 ezer, a harmadik 250 ezer, a közönségdíjas alkotás 300 ezer forintban részesül.

Megosztás

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Hello Kultúra

Az ŰrDongó őrületről is Spielberg tehet?

Kiszolgáltatott, szeretnivaló lény érkezik a Földre az űrből, összebarátkozik egy kamaszlánnyal, és együtt indulnak új kalandok felé. Aki a homlokára csap, és azt mondja, hogy ez akár az ET sztorija is lehetne, az jól asszociál.

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

Hello Kultúra

Az ember, aki eljátszotta Freddie Mercuryt

A párszi vallású, indiai családban felnövő, majd szupersztárrá és milliók ikonjává váló fiú megformálására egy törékeny egyiptomi származású srácot választottak, akit azelőtt szinte csak sorozat és karakter szerepekben láthattunk. Mindenkiben megállt az ütő, és nemcsak a Queen rajongók aggódtak az év filmje miatt.