2024. április 20.
Aranykezű tamarin született Nyíregyházán

Aranykezű tamarin született Nyíregyházán

Másfél éve együtt élő tenyészpár utódaként jött világra a kis aranykezű tamarin a Nyíregyházi Állatparkban - írja a szabolcsihir.hu.

Aranykezű tamarin született a Nyíregyházi Állatparkban. A másfél éve együtt élő tenyészpár először örvendeztette meg a gondozókat utóddal

A kis tamarin szülei 2016-ban érkeztek Angliából és Magyarországról az állatparkba, a Nemzetközi Törzskönyvi Program (ESB) keretében. Mind az apa, mind az anya gondos szülőnek bizonyul, probléma nélkül cseperedik a jelenleg 1 hónapos kölyök.

A karmosmajom-félékhez tartozó tamarinokigen apró termetűek, mindösszesen 20 cm nagyságúak, 50 dkg testtömegűek. Érdekes viszont, hogy a szülők méreteihez viszonyítva az utód minden esetben igen nagy méretű (születéskor kb. 10 dkg), ezért a kölyök hordozásában mindkét szülő kiveszi a részét.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg a karmosmajmok öt faja található meg, melyek mindegyike tenyészprogram keretében érkezett. A természetben élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, nem egy a kihalás szélén áll. 

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.