2024. április 19.
Nobel-békedíjat Kim Dzsong unnak!

Nobel-békedíjat Kim Dzsong unnak!

A hét utolsó napjára átvette a világpolitika a hírek felett a hatalmat, de azért Orbán Viktor közzétette miniszterei névsorát.

Kezdjük pénteki összefoglalónkat a kevésbé jó hírekkel, nem lehet tovább találgatni a 4. Orbán-kormány minisztereit, így okafogyottá vált annak leírása, hogy távozik Balog Zoltán az EMMI éléről (a poén megértéséhez tovább kell kattintani). Az MTI és a Hiradó.hu által közölt szöveg szerint: „Orbán Viktor Semjén Zsoltot nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettesnek, Pintér Sándort belügyminiszternek, Varga Mihályt pénzügyminiszternek, Benkő Tibort honvédelmi miniszternek, Bártfai-Mager Andreát a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek javasolja. A kormányfő felkérte Palkovics Lászlót nemzeti innovációs és technológiai miniszternek, Gulyás Gergelyt a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek, Trócsányi Lászlót pedig igazságügyi miniszternek. Nagy Istvánt agrár- és vidékfejlesztési miniszternek, Kásler Miklóst emberi erőforrásokért felelős miniszternek, Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszternek, Süli Jánost pedig a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszternek javasolja Orbán Viktor”.

Az ellenzék, azaz a ballibnek mondott sajtó (HVG.hu) el is kezdte lőni Kásler Miklóst, a leköszönő Balog Zoltán utódját, hogy azt állította a többi között: „a halálos betegségek jó 70-80 százalékát a tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni”. Ennél kicsit komolyabb anyagot dobott össze az Index Benkő Tibort honvédelmi miniszterről (kitűnő olvasmány).

Még hazai pályán maradva, kijöttek a munkanélküliségi adatok, melyek igen biztatók, és most ne is rontsuk el a azzal, hogy olyan globális konjunktúra van, hogy ihajj, és hogy az egyszeri halandó gyakorlatilag képtelen munkást találni hazánkban, inkább örüljünk együtt az adatoknak és a Napi.hu zseniális címének, „NGM: elértük a német szintet”.

A hírmorzsák közül még érdemes Szili Katalin Magyar Hírlapnak adott interjúját megemlíteni: „Szükség lenne egy olyan valódi baloldali pártra, amely nemzetben gondolkodik, és keresztényi elveket vall, de a harmadik kétharmad után némi malíciával lassan azt kell hinnem, hogy itt csak akkor lesz ilyen politikai erő, ha azt Orbán Viktor megszervezi” – mondta el a lapnak a volt házelnök.

Most pénteken is lesz tüntetés

És ha már szervezés, nem véletlenül borzolta fel a kedélyeket az Orbán-kormányokhoz ezer szállal kötődő Valton embereinek eljárása, mikor egy ligetvédő hölgyet kiütöttek és egy urat hátulról fejbe rúgtak. Az eseménysort tétlenül néző rendőrök nyomoznak, míg a bántalmazások miatt tüntetés lesz a Ligetben.



Go Kim Dzsong un!

Viszont a külpolitika világában volt egy valóban sorsfordító fejlemény, nem Szijjártó brüsszeli kakaskodására gondolunk, hanem a Koreákra. Még ebben az évben békeszerződést ír alá Észak- és Dél-Korea, ezzel formálisan is véget vetnek a két ország között immár 65 éve fennálló háborúnak, jelentették ki pénteken egy közös nyilatkozatban az országok vezetői, ami bizony TÖRTÉNELEM – a 24.hu cikkéből mindent megtudhat a találkozóról.

A megbékélés szellemében teljen a hosszú hétvégéjük!

(Kép: Star Tribune, szöveg: „Utáltok, tényleg utáltok!”)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.