Korrupcióval vádolják a záhonyi határrendészt | Hello
2024. április 25.
Korrupcióval vádolják a záhonyi határrendészt

Korrupcióval vádolják a záhonyi határrendészt

Megkezdődött 53 korrupcióval vádolt záhonyi határrendész tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön. Az ügyészség szerint a vádlottak 2015-ben a magyar-ukrán határon pénz fogadtak el azért, hogy eltekintsenek a szabálysértések miatti hivatalos eljárásoktól.

A törvényszék közleményében azt írta, hogy a vádlottak Záhonyban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság határrendészeti kirendeltségén, a magyar-ukrán határon voltak határrendészek, illetve főhatárrendészek. Feladatuk a zöldhatár, valamint a közúti és vasúti személy- és teherforgalom ellenőrzése volt. A vádbeli időszakban több mint kétmillió embert és mintegy 900 ezer járművet ellenőriztek. 

Külföldi állampolgárok gyakran lejárt útlevéllel, tartózkodási engedéllyel vagy vízummal érkeznek a határra, ami helyszíni bírságot vagy idegenrendészeti eljárást von maga után. A külföldi utasok lejárt okiratok esetén 50 eurót, hosszabb idejű túltartózkodás, valamint úti okmány hiánya esetén pedig 100 és 400 euró közötti összeget fizettek a határrendészeknek a büntetés elkerüléséért. 

A közlemény szerint előfordult olyan is, hogy az unió országaiban dolgozó ukrán állampolgárokat szállító kisbuszok össztömege a csomagok miatt meghaladta a KRESZ-ben meghatározott megengedett legnagyobb értéket. Ilyenkor a határon átlépők 20, ha pedig jelentős volt a túllépés mértéke, akkor 50 eurót fizettek az útlevélkezelőnek, hogy elkerüljék a helyszíni bírságot.

A megszerzett pénzt az útlevélkezelői szolgálatot teljesítők általában megosztották egymás között, valamint a más szolgálati feladatot és az ügyeletesi szolgálatot teljesítőkkel is.

A Központi Nyomozó Főügyészség debreceni osztálya 2017 augusztusában előnyért hivatali helyzetével visszaélve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat.

A szerdai első tárgyalási napon az ügyész ismertette a vádiratot, majd a bíróság megkezdte a vádlottak meghallgatását, amely várhatóan több tárgyalási napon keresztül tart majd .

A tárgyalás május 9-én folytatódik.

(forrás: http://szabolcsihir.hu/bun/2018/04/birosag-elott-a-zahonyi-hatarrendeszek)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány. 

Â