2019. december 16.
Hatalmas szülinapi tortát kap Nyíregyháza

Hatalmas szülinapi tortát kap Nyíregyháza

Ezen a hétvégén ünnepli Nyíregyháza újratelepítésének 265. évfordulóját. Május 18-án pénteken és 19-én szombaton egész napos programsorozattal várják a nyíregyháziakat. Idén is megsütik a város tortáját, megemlékeznek a városalapítókról és a koncertek sem maradhatnak el.

Péntek délelőtt 9-kor indulnak az események: ekkor Kovács Ferenc polgármester 11 emléklapot ad át a Települési Értéktárba felvett nemzeti kincsek értékgondnokainak. Ezután kihirdetik a „Rímekbe faragott értékek” című verspályázat eredményét. Délután 2-kor ünnepi közgyűlést tartanak, ahol Nyíregyháza városalapításától napjainkig tartó történelmét tekintik át, amit a Városalapítók szobrának megkoszorúzása követ 3 órakor.

Szombaton városnap-témájú családi vetélkedőnapot szerveznek, mely a szelektív hulladékgyűjtéshez is kapcsolódik. A Szelektív Szombat elnevezésű rendezvényen legjobban teljesítő családok üdülési utalványt, laptopot vagy kerékpár utalványt nyerhetnek.

A városnap hetének keretei között versenyt hirdetnek iskolák és óvodák között is, melynek fődíja egy 50 ezer forint értékű vásárlási utalvány, amit a nyertes iskola sportszerekre, a nyertes óvoda játékszerekre válthat be.

A Kossuth téren szombat délelőtt 9-kor kezdődnek majd az események. A felállított színpadon lesznek zumbások, táncosok, fellép az Alma és az Apacuka zenekar, lesz népzene és bábjáték is. A nap fénypontja pedig a fél négykor bemutatkozó város tortája lesz.

A torta egy ezerszeletes tejszínes-meggyes prószatorta lesz, amit 40 sipkays cukrásztanuló fog elkészíteni. A falatnyi sütemény kukoricadarából készül, közel 500 tojást, 18 kg meggylekvárt és 30 liter tejszínt használnak fel az elkészítéséhez. Az első szeletet a polgármester szeli majd ki.

16 órakor kezdődnek az esti koncertek, amit Opitz Barbi nyit meg, majd Korda György és Balázs Klári lép fel, 19 órától pedig Kasza Tibi áll majd a színpadon.

 

Megosztás