2024. április 19.
Halloween vagy hivatalos levél az önkormányzatnak?

Halloween vagy hivatalos levél az önkormányzatnak?

Ezeket is választhatták a ma érettségiző diákok a szövegalkotási feladatnál. A szövegértési feladatsor a barátságkutatásról szólt, a műelemző feladatnál pedig József Attila és Szabó Lőrinc egy-egy versét kellett összehasonlítani vagy egy Balázs Béla-mesét elemezni.

Az idei középszintű magyar írásbeli érettségin az eduline.hu oktatási szakportál információi szerint a középszintű magyar érettségi első részében egy szövegértési feladatsort és egy rövid szövegalkotási feladatot kellett megoldani a rendelkezésre álló 90 perc alatt.

Az értelmezendő szöveg 700-1000 szóból áll, egy ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete. A diákoknak ehhez kapcsolódó kérdéseket kell megoldaniuk. A két és fél oldalas szöveg idén a „barátságkutatásról” - a barátság születéséről és fogalmáról - szól, a könyvismertetőben több szociológiai fogalom is szerepel.

Az érvelési feladatban a diákoknak olyan „újabb igényekhez, szokásokhoz, nemzetközi trendekhez” kapcsolódó ünnepekről kellett értekezniük, mint a Valentin-nap vagy a Halloween, 120-200 szavas szöveget kellett alkotniuk – írta az MTI.

Akik nem ezt a feladatot választották, azoknak a hivatalos levél formai követelményeivel kellett tisztában lenniük. A „gyakorlati szöveg alkotása” egészen aktuális kérdésekkel foglalkozik: a diákoknak a helyi önkormányzati képviselőnek kell levelet írniuk; meg kellett nevezniük olyan leromlott állapotú épületeket és hiányzó intézményeket, amelyet fejleszteni vagy építeni kellene - írta a szakportál.

Diákok a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban 2018. május 7-én. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 

A második feladatsor két műelemzési feladatot tartalmaz, a diákok a tavaly megváltoztatott szabályok alapján azt dönthetik el, hogy egy megadott művet elemeznek, vagy az összehasonlító műelemzést választják. Erre 150 percük van.

A műértelmező szövegalkotási feladatot választó érettségizőknek egy Balázs Béla-mesét kell elemezniük. Az összehasonlító műelemzést választó vizsgázóknak egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset kell elolvasniuk, majd összevetniük.

Az írásbelik emelt- és középszinten is 240 percesek.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.