2024. április 19.
Kibertúszdráma zajlik Atalantában

Kibertúszdráma zajlik Atalantában

Valódi bürokratikus rémálom van kialakulóban. 

Georgia állam fővárosa, Atlanta hackerek áldozatává vált, amikor 22-én egy zsarolóvírus zárolta a város adatait és csak 51 000 dollár (majdnem 13 millió forint) ellenében volna hajlandó visszaszolgáltatni azokat.

 

Pokol: nincsen wifi a reptéren 

Egyelőre a város vezetése azon dolgozik, hogy megszabaduljanak a vírustól a váltságdíj kifizetése nélkül – tudósít a Futurism. Az elmúlt öt nap során a város eljutott oda, hogy lassan legalapvetőbb funkcióit is képtelen lesz ellátni. Az alkalmazottak nem férnek hozzá az internethez és az e-mail címeikhez, a lakók nem tudják számláikat elektronikus úton rendezni, az atlantai nemzetközi reptéren nincs wifi.

Keisha Lance Bottoms polgármester szerint ez egy kormányzat elleni támadás és egy kibertúszdráma.

Sok helyütt, mint pl. a városi börtönben, kénytelenek voltak visszatérni a papír alapú ügyintézéshez, úgy, hogy közben nincs hozzáférésük az elektronikusan rögzített adatokhoz. Ha létezik olyan, hogy bürokratikus rémálom, akkor ez az állapot egész biztosan megközelíti.

 

És ez még csak a kezdet

Szakértők már régóta verik félre a harangot a kiberbiztonságban tátongó hatalmas lyukak láttán és folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a legtöbb cég, illetve állami szerv nincs felkészülve egy ilyen támadás elhárítására. Ez különösen a technológiai fejlődés irányával összevetve tűnik veszélyesnek, ugyanis az „okosváros” ideája épp a digitalizált infrastruktúráról szólna. Most képzeljünk el egy ilyen települést, ahol az utcai és a közlekedési lámpákat, a légszennyezettség mérését, a vízellátást és akár a lakók autóit is egy nagy számítógép irányítja, majd gondoljunk bele, hogy ezt a jelen állás szerint gyerekjáték volna feltörni, mivel a városvezetés túl drágának tartotta a hatékony védelem kiépítését. Ahhoz képest Atlanta még egész olcsón megúszta.

Amennyiben a nagy okosítás hevében nem fordítunk időt, pénzt és energiát a megfelelő védelemre, egy idő után kiszolgáltatottabbakká válunk, mint valaha a civilizáció folyamán.

Megosztás