2019. március 22.
Az üzemanyag drágulása növelte leginkább az inflációt áprilisban

Az üzemanyag drágulása növelte leginkább az inflációt áprilisban

Éves összehasonlításban főleg a dohányáruk drágultak, a használt autók ára viszont csökkent.

Márciushoz képest 0,3 százalékponttal 2,3 százalékosra emelkedett idén áprilisra az infláció, elsősorban az üzemanyag árak emelkedése nyomán - mondta csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Éves összehasonlításban leginkább a dohányáruk drágultak, viszont a tartós iparcikkek, többek között a használt autók ára csökkent – írta az MTI.

Az átlagnál jobban emelkedett az élelmiszerek ára is, elsősorban a feldolgozott termékeké.

Tizenkét hónap alatt, 2017. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 20,5, a száraztészta 12,4, a vaj, vajkrém 11,8, a tejtermékek 7,6, a liszt 7 százalékkal drágult. A cukor 18,7 százalékkal olcsóbb lett. A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,3 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt.

Egy hónap alatt, 2018. márciushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára szintén 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,9, a gyümölcs-, zöldséglé 2,9, a csokoládé, kakaó 1,2 százalékkal többe, a tojás 5,5, a vaj, vajkrém 1,3 százalékkal kevesebbe került. A szeszes italok, dohányáruk 0,2 százalékkal drágultak.

2018. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal nőttek.

Megosztás

Vevők a magyar cégek az adakozásra

Hello Gazdaság

Vevők a magyar cégek az adakozásra

  • 2018.11.29

A magyar vállalatok csaknem 2/3-a támogat civilszervezeteket, kifejezetten pénzadományt 45%-uk ad – derült ki a Human Dialog és az Emocionális Marketing idei kutatási projektje bemutatóján.

Egy magyar ötlet meghódította Amerikát

Hello Gazdaság

Egy magyar ötlet meghódította Amerikát

  • 2018.11.11

Az USA-ban/ból hódító, dánok által Budapestre visszahozott, a Hiventures kirakatcégeként működő PanIQ Franchising Inc. minden jel szerint egy arany tojást tojó szabadulószoba-lánc, mely éves szinten egy exit esetén kiemelkedően jelentős hozamot termelhet.