2018. november 21.
Az üzemanyag drágulása növelte leginkább az inflációt áprilisban

Az üzemanyag drágulása növelte leginkább az inflációt áprilisban

Éves összehasonlításban főleg a dohányáruk drágultak, a használt autók ára viszont csökkent.

Márciushoz képest 0,3 százalékponttal 2,3 százalékosra emelkedett idén áprilisra az infláció, elsősorban az üzemanyag árak emelkedése nyomán - mondta csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Éves összehasonlításban leginkább a dohányáruk drágultak, viszont a tartós iparcikkek, többek között a használt autók ára csökkent – írta az MTI.

Az átlagnál jobban emelkedett az élelmiszerek ára is, elsősorban a feldolgozott termékeké.

Tizenkét hónap alatt, 2017. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 20,5, a száraztészta 12,4, a vaj, vajkrém 11,8, a tejtermékek 7,6, a liszt 7 százalékkal drágult. A cukor 18,7 százalékkal olcsóbb lett. A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,3 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt.

Egy hónap alatt, 2018. márciushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára szintén 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,9, a gyümölcs-, zöldséglé 2,9, a csokoládé, kakaó 1,2 százalékkal többe, a tojás 5,5, a vaj, vajkrém 1,3 százalékkal kevesebbe került. A szeszes italok, dohányáruk 0,2 százalékkal drágultak.

2018. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal nőttek.

Megosztás

Egy magyar ötlet meghódította Amerikát

Hello Gazdaság

Egy magyar ötlet meghódította Amerikát

  • 2018.11.11

Az USA-ban/ból hódító, dánok által Budapestre visszahozott, a Hiventures kirakatcégeként működő PanIQ Franchising Inc. minden jel szerint egy arany tojást tojó szabadulószoba-lánc, mely éves szinten egy exit esetén kiemelkedően jelentős hozamot termelhet.